فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1392)

  • 78 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی مظاهری، غلامرضا منشئی، رزا شهرکی صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مدل تحلیل مسیر روابط بین ناگویی خلقی (الکسی تیمیا)، کارکردهای خانواده و کیفیت زندگی در دانش آموزان دوره ی متوسطه شهر تهران بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع علی غیر آزمایشی بود. جامعه ی تحقیق شامل تمامی دانش آموزان شهر تهران بود، که به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای نمونه ای به حجم 384 نفر از آنها انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از مقیاس الکسی تیمیای تورنتو، پرسشنامه ی عملکرد خانواده و پرسشنامه ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از آماره های میانگین، انحراف معیار و آزمون های رگرسیون چندگانه به روش همزمان، و تحلیل مسیر انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عملکرد خانواده و الکسی تیمیا می توانند کیفیت زندگی دانش آموزان را پیش بینی کنند. همچنین شاخص های نیکویی برازش در مدل تحلیل مسیر نشان دادند که الکسی تیمیا نقش واسطه ای در ارتباط بین عملکرد خانواده و کیفیت زندگی ایفا می کند. از این رو، می توان گفت که عملکرد خانواده در ایجاد الکسی تیمیا در دانش آموزان نقش اصلی را داشته و اکلسی تیمیا می تواند عاملی مهم در کاهش کیفیت زندگی باشد.
    کلیدواژگان: الکسی تیمیا، عملکرد خانواده، کیفیت زندگی، دانش آموزان
  • محمد ابراهیمی، محمد سجاد صیدی، فاطمه باقریان صفحه 10
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه ی بین معنویت خانواده با راهبردهای مقابله ای و همچنین آزمون نقش واسطه ای کیفیت ارتباط در رابطه ی بین متغیرهای مذکور انجام شد. به همین منظور تعداد 375 نفر از والدین دانش آموزان کرمانشاهی به روش نمونه گیری خوشه ایبرای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از: مقیاس ارتباط خانواده، مقیاس تقدس ازدواج، مقیاس تقدس والدگری، و مقیاس ارزیابی شخصی بحران خانواده. برای تحلیل داده ها، از تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل همبستگی و همچنین رگرسیون متوالی همزمان استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که خانواده های با معنویت بالا نسبت به خانواده های با معنویت پایین، از راهبردهای مقابله ای شکل دهی مجدد شناختی، حمایت اجتماعی معنوی و بسیج خانواده به میزان بیشتر و از راهبرد ارزیابی منفعلانه به میزان کمتری استفاده می کنند. همچنین معنویت به طور مستقیم و غیر مستقیم (با واسطه گری ارتباط خانواده)، با راهبردهای مقابله ای در ارتباط است. در پایان می توان چنین نتیجه گرفت که خانواده های با معنویت بالا، می توانند از طریق داشتن ارتباطی مناسب و همچنین عوامل موثر دیگر، مقابله ی بهتری در برابر تنش های درونی و بیرونی خانواده از خود نشان دهند.
    کلیدواژگان: معنویت خانواده، کیفیت ارتباط خانواده، راهبردهای مقابله ای خانواده
  • محمد آهنگرکانی، شهریار شهیدی، سامان کمری صفحه 21
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین کارایی خانواده و بخشایش و معنویت در زنان و مردان متاهل انجام شد. روش این پژوهش از نوع همبستگی بود. بدین منظور از ابزار سنجش کارایی خانواده، سنجش بخشایش خانواده و پرسشنامه ی سنجش توانایی و نگرش معنوی استفاده شد. نمونه شامل 200 نفر به صورت هدفمند و در دسترس در شهر تهران انتخاب گردید. نتایج بررسی های آماری نشان داد سازه ی کارایی خانواده با بخشایش در خانواده و معنویت همبستگی مثبت و معناداری دارد، به طوری که خرده مقیاس های کارایی کلی، نقش ها و آمیزش عاطفی در کارایی خانواده بیشترین سهم را در تبیین بخشایش در خانواده داشتند و کارایی کلی خانواده بیشترین سهم را در پیش بینی معنویت داشت. به طور کلی نتیجه ی این پژوهش حاکی از آن بود که بخشایش و معنویت به عنوان دو سازه ی روانشناسی با کارایی خانواده رابطه دارند.
    کلیدواژگان: کارایی خانواده، بخشایش، معنویت
  • الهه عنایتی، مرتضی امیدیان، احمد عابدی صفحه 32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش هوش هیجانی بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان تیزهوش انجام شد. پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و دارونما انجام شد؛ بدین منظور 45 نفر از بین دانش آموزان تیزهوش دختر سوم دبیرستان ناحیه 2 شهر اصفهان انتخاب شدند. سپس به شیوه ی تصادفی در گروه آزمایش (15نفر)، دارونما (15نفر) و کنترل (15نفر) گمارده شدند. جهت سنجش متغیرهای اصلی مدل، از آزمون های هوش هیجانی بار – ان و بهزیستی روانشناختی ریف استفاده شد. پس از گزینش، از سه گروه پیش آزمون گرفته شد و سپس گروه آزمایش تحت آموزش هوش هیجانی طی 8 جلسه ی حداکثر 90 دقیقه ای قرار گرفتند و پس از پایان برنامه، از سه گروه پس آزمون و دو ماه بعد پیگیری به عمل آمد. سپس داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش هوش هیجانی در افزایش بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن از جمله پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد شخصی تاثیر دارد. به نظر می رسد ارائه ی دروسی با محتوای هوش هیجانی در مدرسه می تواند بر سلامت روان و بهزیستی روانشناختی دانش آموزان تیزهوش موثر باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، هوش هیجانی، دانش آموزان تیزهوش
  • فرزاد فرهوری، رضا رستمی، عباس رحیمی نژاد، محسن امیری صفحه 44
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر مصاحبه ی انگیزشی بر کاهش تکانشگری شناختی، حرکتی و بی برنامگی در بیماران تحت درمان با متادون انجام شد. بدین منظور تعداد 40 نفر از بیماران تحت درمان با متادون از یکی از مراکز درمانی شهرستان یزد به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند و از لحاظ دو متغیر سن و میزان رضایت اقتصادی مورد کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از مقیاس تکانشگری بارات (نسخه ی یازدهم) استفاده شد. برنامه ی مصاحبه ی انگیزشی در قالب هفت جلسه ی نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان دوره ی آموزشی، دو گروه پرسشنامه ی مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. نتایج نشانگر تاثیر کاربندی در کاهش علائم تکانشگری شناختی، حرکتی و بی برنامگی بیماران گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود. نتایج این پژوهش نشان داد که مصاحبه ی انگیزشی به صورت معناداری توانسته است میزان تکانشگری شناختی، حرکتی و بی برنامگی را در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل کاهش دهد.
    کلیدواژگان: مصاحبه ی انگیزشی، بیماران مبتلا به سوءمصرف مواد، تکانشگری شناختی، تکانشگری حرکتی، بی برنامگی
  • نرگس پرهیزکار، علی مشهدی، جواد صالح فدردی، محمدرضا فیاضی بردبار صفحه 55
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری مبتنی بر کنش های اجرایی، بر بهبود کنش وری اجرایی دانشجویان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی (ADHD) بود. این پژوهش در سال تحصیلی 1392-1391 انجام و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. بدین منظور از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد که قبلا تشخیص ADHD گرفته بودند یا از نشانه های این اختلال رنج می بردند، دعوت شد. تشخیص اولیه از طریق مقیاس درجه بندی ADHD بزرگسالان بارکلی و تشخیص قطعی با مصاحبه ی روانپزشکی صورت گرفت. 32 نفر از دانشجویان مبتلا به ADHD انتخاب شدند و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر کنش های اجرایی برای گروه آزمایش ارائه شد و گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفت. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه هایBAARS و نارسایی کنش های اجرایی بارکلی (BDEFS) را تکمیل کردند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، پس از مداخله، بهبود معناداری را در کنش های اجرایی مدیریت زمان، برنامه ریزی و سازمان دهی، خود انگیزشی و خود نظم جویی هیجانی نشان دادند. نتایج پژوهش نشان می دهد که گروه درمانی شناختی - رفتاری مبتنی بر کنش های اجرایی، بر بهبود کنش وری اجرایی دانشجویان مبتلا به ADHD موثر بوده و می تواند به عنوان یک رویکرد نوین به بهبود کنش های اجرایی در این دانشجویان منجر شده، و در کنار سایر درمان ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، درمان شناختی، رفتاری، کنش های اجرایی، دانشجویان
  • محبوبه اسماعیلی، علیرضا مرادی، عباس تولایی صفحه 66
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تشخیصی حافظه ی شرح حال، دلبستگی و هویت در اختلال استرس پس از سانحه، و اختلال اضطراب فراگیر انجام شد. در یک طرح علی- مقایسه ای، 24 نفر بیمار مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، 20 نفر بیمار مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و 32 نفر افراد بهنجار، که در متغیرهای سن و جنس همتا و از شرایط اجتماعی و اقتصادی مشابه انتخاب شده بودند، در مطالعه شرکت کردند. طی دو جلسه آزمودنی ها به پرسشنامه ها و تکالیف سیاهه ی افسردگی بک، سیاهه ی اضطراب بک، مقیاس تجدید نظر شده ی تاثیر رویداد، مقیاس دلبستگی، مقیاس سنجش هویت، مصاحبه ی حافظه ی شرح حال و آزمون حافظه ی شرح حال پاسخ دادند. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل تشخیصی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد عملکرد افراد سالم در تمام زیر مقیاس های حافظه ی شرح حال، از افراد مبتلا به PTSD به طور معناداری بهتر بود. همچنین نتایج آزمون حافظه ی شرح حال، حکایت از کاهش حافظه ی اختصاصی در بیماران مبتلا به PTSD نسبت به افراد گروه بهنجار داشت. علاوه براین، عملکرد افراد GAD تنها در زیر مقیاس حافظه ی شرح حال رویدادی بزرگسالی از افراد گروه مبتلا به PTSD بالاتر بود. مقایسه ی زوجی گروه ها نشان داد میانگین گروه سالم در سبک دلبستگی ایمن به شکل معناداری از گروه GAD بالاتر و در سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی پایین تر از دو گروه بیمار است. نتایج تحلیل تشخیصی نیز نشان داد که میزان موفقیت تابع 7/69 درصد بود. حافظه ی شرح حال تحت تاثیر نشانه های دو گروه بیماری PTSD و GAD قرار می گیرد. با توجه به ارزیابی متغیرهای پیش بین، پیش بینی عضویت گروهی 53 نفر از 76 نفر به درستی انجام شده است. همچنین، تاثیرات متفاوت نشانه های PTSD و GAD بر حافظه ی شرح حال براساس ابعاد دلبستگی و هویتی متفاوت، از مسائل قابل تامل در زمینه ی آسیب شناسی، روش های درمانی و موارد دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: حافظه ی شرح حال، دلبستگی، هویت، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب فراگیر
|
  • Page 1
    The aim of this study was to investigate the path analysis model of relations between Alexithymia، family function، and quality of life among high school students of Tehran. The research method was descriptive from causal non-experimental type. The research population included all students of Tehran and of this population 384 subjects were selected by simple cluster sampling method. To gather the data، Alexithymia Toronto Scale، Family Functions Questionnaire، and World Health Organization Quality of Life Scale were used. The data was analyzed by descriptive and inferential statistics using mean، standard deviation، multivariate regression، and path analysis. The results showed that family function and alexithymia could predict the students’ quality of life. Likewise، good fit indices in path analysis model showed that Alexithymia had a mediator role in the relationship between family function and quality of life. Therefore، it could be concluded that family function had a main role in generating the Alexithymia in students and that Alexithymia could be an important factor in decreasing the quality of life.
    Keywords: Alexithymia, family function, quality of life, students
  • Page 10
    The purpose of this research was to study the role of spirituality in coping strategies and the mediating role of family communication in the relationship between the spiritually and copying strategies among the families. In order to examine the mediating role، 375 parents of the students in Kermanshah participated in the study. They were selected through multi cluster sampling method. Measurement tools of the study included Family Communication Scale (FCS)، Sanctification of Marriage Scale، Sanctification of Parenting Scale، and Family Crisis Oriented Personal Evaluation Scales (F-COPES). To analyze the data، one way analysis of variance، correlation analysis and simultaneous regression analysis were used. Results showed that the families with high spirituality used the coping strategies including cognitive reframing، spiritual social support، and mobilizing the Family to acquire help more and the Passive Appraisal less than the families with low spirituality. Furthermore، through the mediating role of family communication، spirituality was directly or indirectly in relationship with the copying strategies. Finally، it can be conclude that through having appropriate communication and also through other effective factors the families with high spirituality can effectively cope with the internal and external family tensions.
    Keywords: Family Spirituality, Quality of Family Communication, Family Coping Strategies
  • Page 21
    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between the family efficacy and the forgiveness in the family and the spirituality in male and female married individuals. A correlational method was employed and the following tools were used: The Family Assessment Device، The Family Forgiveness Scale and the Spiritual Strengths and Attitudes Scale. The sample included 200 individuals who were chosen on the basis of the availability in the City of Tehran. Results of the statistical analyses showed that there was a significant and positive correlation between the scores on the FAD and forgiveness in the family and spirituality، so that subscales of the FAD such as «overall family»، «family roles» and«emotional involvement” accounted for the largest amount of variance in predicting the forgiveness and the overall score on FAD significantly predicted spirituality. It is concluded that forgiveness and spirituality as two important psychological constructs correlate significantly with the efficacy in the family.
    Keywords: Family efficacy, Forgiveness, Spirituality
  • Page 32
    This study aimed at investigating the effect of group emotional intelligence training on Training in junior Gifted Students’ Psychological Well-beingin the second area of Isfahan city. Research method is quasi-experimental with pre-test، post-test design and follow-up testing with placebo and control group. Population of this study was the students of Imam Sadiq School in Isfahan who were admitted in this school based on specific measures including IQ and an entrance exam. A sample of 45 students was selected by simple random sampling. Then these subjects were put into three groups of fifteen: experimental group، placebo group and control group. In order to measure the main variables of the model، Baron’s emotional intelligence and Ryff’s psychological well-being were used. The pre-test was performed on the three groups and then the experimental group underwent eight 90-minute sessions. Following the intervention، the post-test was performed on the three groups and 2 months later the subjects were followed up. Then the data was analyzed by the analysis of covariance with repeated measures. Results of the covariance analysis with repeated measures showed that the emotional intelligence training could have an effect on increasing the psychological well-being and its components including self- acceptance، positive relations with others، autonomy، environmental mastery، meaningful life and personal growth. It seems that introduction of courses with emotional intelligence contents in schools can be effective in mental health and psychological well-being of the students.
    Keywords: Psychological well, being, Emotional intelligence, Gifted students
  • Page 44
    This study was conducted to investigate the effectiveness of motivational interviewing in reducing the of Substance Users’ impulsivity who were under the Methadone Treatment. In a semi-experimental study، 40 methadone users of one of the addiction treatment centers in Yazd city were selected through availability sampling method and were then divided into two experimental and control group of twenty. In both groups two variables، age and economic satisfaction، were under control. In this research Barrat Impulsivity Scale was used to obtain the data. The experimental group underwent seven 90 minute sessions of motivational interviewing. Following the intervention، the two groups completed the above-mentioned scale as the post test. The post test revealed that motivational interviewing had an effect in reducing cognitive، motor impulsivity and non-planning in the subjects of the experimental group. Results of the study showed that motivational interviewing could significantly decrease cognitive، motor impulsivity and non-planning in experimental group in comparison to the control group.
    Keywords: Motivational Interviewing, Impulsivity, Substance Users, Cognitive Impulsivity, Motor Impulsivity, Non, planning
  • Page 55
    The aim of the current study was to examine the effectiveness of cognitive behavioral group therapy based on executive functions in improving the executive functions in students with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD). This study was carried out in 2011-2012 academic year using pre­-­post- test design with a control group. Students of Mashhad’s Ferdowsi University who were previously diagnosed with ADHD or who were showing the symptoms of ADHD at the time of the study were invited to participate in this study. Primary diagnosis was based on the Barkley Adult ADHD Rating Scale—IV (BAARS-IV) and final diagnosis of the disorder was done through psychiatric interview. Finally، 32 students were selected as the subjects of the study and were randomly divided into a control and an experimental group. The experimental group received EF based cognitive-behavioral group therapy. In addition to BAARS-IV all participants completed Barkley Deficits in Executive Functioning Scale (BDEFS) at pre­-­post-test assessments. Results of MANCOVA & ANCOVA tests showed that participants in the experimental group improved their executive functions including time management، planning، organization، self-motivation، and emotional self-regulation. Results of the study demonstrated that EF based cognitive-behavioral group therapy was effective in improving the executive functions in student with ADHD. Therefore، along with other treatments this treatment can be used as a modern approach for improving the executive functions of students with ADHD.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD), Cognitive Behavior Therapy, Executive Functions, Student
  • Page 66
    The present research has been conducted to study the diagnostic role of autobiographical memory، attachment and identity in the patients with the post-traumatic stress and generalized anxiety disorders. The selected samples in this causal-comparative study included 24 patients suffering from the post-traumatic stress disorder، 20 suffering from the generalized anxiety disorder and 32 normal people in similar ages and social conditions. They were tested and interviewed during two sessions after the researcher has explained them the necessary details and have got their consent. Beck’s depression inventory، Beck’s anxiety inventory، the revised event-effect scale، the attachment scale، the identity assessment scale، the autobiographical memory interview and the autobiographical memory test were used to achieve the goal of this research. The results revealed that healthy people’s performance was better than the performance of those suffering from PTSD in all the subscales of autobiographical memory in the three different periods of childhood، adulthood and the recent past and both in the semantic and episodic sections. Furthermore، the results of the autobiographical memory test indicated a reduction in PTSD suffering patients’ specific memory in comparison to the people in the normal group. Also GAD suffering people’s performance was better than that of PTSD suffering ones only in the subscale of adulthood events. The coupled comparison of the groups showed that the average secure attachment style in the healthy group was significantly higher than that of the people in the GAD group; however، the average score is lower in this group than the other two patient ones in terms of insecure anxiety. The analytical-diagnostic results also showed that 69. 7 percent of people in these three groups have been accurately placed in their groups.
    Keywords: autobiographical memory, attachment, identity, post, traumatic stress disorder, generalized anxiety disorder, normal people